Nekretnine i to

/   nekretnineito.com   / Srpski  

2019-11-13 06:00:31

Poslanik u klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović izjavio je danas da je jučerašnja posebna sednica parlamenta Republike Srpske, na kojoj je vladajuća većina usvojila dvadeset zaključaka, „sramno izrežirana predstava“ srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su rano jutros dvadeset zaključaka, među kojima i jedan koji promoviše prava naroda na samoopređeljenje. U zaključcima se, između ostalog, najavljuje donošenje novog Ustava RS, odbacivanje „bonskih ovlašćenja“ visokih predstavnika, kao i zahtev za ukidanje OHR-a.

Vukanović je ocenio spornim zaključak u kojem „Dodik ponovo govori da Narodna skupština treba da provomiše ustavna prava naroda, uključujući i pravo na samoopredeljenje“.

„On već 14 godina priča o referendumu za nezavisnost i samoopredeljenje. Stalno potezanje te teme obesmislilo je tu priču“, rekao je on novinarima u Banjaluci.

Po njegovim rečima, problematičan je i zaključak kojim se najavljuje osnivanje Apelacionog suda BiH.

„Tobože se priča o vraćanju izgubljenih entitetskih nadležnosti, a s druge strane se govori o formiranju Apelacionog suda“, kazao je Vukanović.

Po njegovim rečima, usvojeni zaključci, kao i mnogi koje je ranije usvojila vladajuća većina u RS, „završiće u smetlištu i neće se sprovesti, jer se sve bazira na populizmu“.

„Juče sam mu (Dodiku) rekao da se igra opasnim stvarima, u svemu tome RS može da se dodatno derogira, izgubi nadležnosti“, ocenio je Vukanović.

Dodao je da se opozicija nije uopšte izjašnjavala o zaključcima, jer nije želela da učestvuje u „Dodikovoj sramno izrežiranoj predstavi“.

„Očekujemo da aktuelna većina od nove godine počne da sprovodi zaključke, da povratimo izgubljene nadležnosti i napokon da vidimo prve korake ka nezavisnosti i samoopredeljenju Republike Srpske“, naglasio je Vukaović.

Procenio je da bi stvarni cilj Dodika i predsednice RS Željke Cvijanović mogao biti stvaranje trećeg entiteta.

„Rekao sam Dodiku da se igra opasnim stvarima. Potezanje priče o samoopredeljenju može dovesti samo do nekog Dejtona dva ili do nekih radikalnih mera. Imajući u vidu koliko se Cvijanovićeva i Dodik zalažu za treći entitet, možda im je to stvarni cilj“, ocenio je on.

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić izjavila je da je juče, tokom skupštinske pauze, poslanicima opozicije stigla Dodikova ponuda za „usaglašavanje stavova“.

Trivić je navela da je opozicija odbila tu, kako je kazala: licemernu ponudu.

„Nakon one sramne informacije, koja je bila materijal za raspravu, u kojoj je na dvadeset stranica opozicija najbrutalnije izvređana, nudite SDS-u i PDP-u da usaglašavate materijal po skupštinskim hodnicima!“, kazala je ona.

Trivić je dodala da je zanimljvo da je u Informaciji dvadeset strana bilo posvećeno obračunu sa opozicijom, a da u dokumentu nije bilo ni reči o deklaraciji HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora u BiH, u kojima se traži ukidanje entiteta ili uspostavljanje trećeg entiteta.

„To u ovom materijalu nije našlo mesto, jer su Milorad Dodik i (lider HDZ BiH) Dragan Čović politički pobratimi“, naglasila je ona.


danas.rs @OnlineDanas
danas srpske sednica parlamenta sramno posebna dodikova predstava vukanovi republike nije dodik
User comments