Nekretnine i to

/   nekretnineito.com   / Srpski  

2019-11-13 06:00:31

Dokumentarac „The Devil Next Door“ prikazan na internet TV mreži Netfliks izazvao je oštre reakcije poljskog političkog establišmenta jer se, kako navode, Poljska iskrivljeno predstavlja kao zemlja odgovorna za logore smrti, a zapravo ju je u Drugom svetskom ratu okupirala Nemačka, piše Bi-Bi-Si.

Foto: EPA-EFE/ MILAN KAMMERMAYER

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u pismu Ridu Hejstingsu, generalnom direktoru Netfliksa, zatražio da se unesu određene izmene.

„Na mapi na kojoj se u seriji prikazuju logori smrti ucrtane su granice današnje Poljske“, rekao je Moravjecki. On je napisao i da je važno „odati počast sećanju i sačuvati istinu o Drugom svetskom ratu i Holokaustu“, ali da su „pojedina dela Netfliksa veoma netačna i da prekrajaju istoriju“.

Šef poljske vlade je uz pismo priložio mapu Evrope krajem 1942, kao i priču Vitolda Pileckog, koji je dobrovoljno zatvoren u Aušvicu, i njegovim iskustvima pošto je uspeo da pobegne.

„Verujem da je ova strašna greška počinjena nenamerno,“ dodao je Moravjecki. Iz Netfliksa su istakli da su svesni kontroverzi u vezi s ovim dokumentarcem, prenosi Rojters.

Nacistička Nemačka napala je Poljsku 1939. što je označilo početak Drugog svetskog rata. Nemci su gradili koncentracione logore, uključujući i Aušvic, ubijajući milione ljudi, većinom Jevreja.

Poljska je prošle godine usvojila zakon kojim se govor koji implicira poljsku umešanost i odgovornost za zločine koje je počinila nacistička Nemačka definiše kao krivično delo.

Međutim, usled međunarodnog pritiska povučen je deo iz zakona kojim je zaprećena kazna zatvora od tri godine.

Većina poljskih Jevreja ubijena je tokom okupacije. Tokom rata su zabeleženi i napadi na Jevreje i druge civile koje su počinili Poljaci.

Tako su 1941. žitelji sela Jedvabne, verovatno na insistiranje nacista, okupili više od 300 jevrejskih komšija i spalili ih žive u ambaru.


danas.rs @OnlineDanas
poljska moravjecki danas predstavljena https nemaka netfliksa nacistika smrti kojim establimenta kako




User comments