Nekretnine i to

/   nekretnineito.com   / Srpski  

2019-11-13 05:30:43

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas rebalans gradskog budžeta zbog odluke republičke Vlade o povećanju plata zaposlenim u javom sektoru od 1. novembra ove godine.

Foto: Beoinfo

U obrazloženju odluke za rebalans budžeta za 2019. godinu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da izmena tog dokumenta uradjena iz tehničkih razloga.

– Suština ovog rebalansa jeste da se obezbede sredstva za isplatu povećanih zarada zaposlenih. Za to je obezbeđeno 427 miliona dinara, odnosno 3,38 odsto budžeta. Naravno, u budžetu za narednu godinu biće obezbeđen novac za povećane plate zaposlenih. Još 15. oktobra utvrdili smo Nacrt odluke o budžetu grada za 2020. godinu, koji je potom „ostavljen” na javnoj raspravi na sajtu Skupštine grada, rekao je Vesić.

Dodao je da je stiglo više hiljada predloga građana, koji su primani do 10. novembra, i dosta tih predloga biće objavljeno tokom narednih dana, posle čega će Gradsko veće konačno usvojiti Nacrt budžeta, koji će biti upućen Skupštini grada, saopštio je Beoinfo.

– Mogu da obećam da ćemo, u skladu sa zakonom, budžet za narednu godinu usvojiti do 30. novembra. Ukupna sredstva Grada Beograda, prema ovom rebalansu, iznose oko 134 milijarde dinara, dok će budžet za narednu godinu iznositi nešto više od 143 milijarde dinara, što je najveći budžet u istoriji Beograda, rekao je Vesić.

On je istakao da bi, osim što će zaposleni dobiti povećanje plata, trebalo podsetiti da Grad Beograd već drugu godinu zaredom isplaćuje solidarnu pomoć od 41.800 dinara zaposlenima u komunalnom sistemu.

– Pored toga, isplaćena je i solidarna pomoć u iznosu od 20.000 dinara zaposlenima u predškolskim ustanovama. Grad je zaposlenima u predškolskim ustanovama obezbedio dodatnih šest odsto povećanja zarada, ne računajući republičko, pa oni dobijaju šest odsto veću platu od zaposlenih u predškolskim ustanovama u unutrašnjosti Srbije. Takođe, rebalansom je obezbeđen novac za isplatu solidarne pomoći zaposlenima u Gradskoj upravi u iznosu od 41.800 dinara, dok će zaposleni u ustanovama kulture i socijalne zaštite, koji do sada nisu dobijali solidarnu pomoć, dobiti istu u iznosu od 20.000 dinara. Sve ovo možemo da radimo jer je budžet grada stabilan, ali i zato što ljudi to zaslužuju, dodao je Vesić.

On je istakao, dodaje se u saopštenju, da će ove godine suficit u gradskim javnim preduzećima biti pet-šest milijardi dinara, za razliku od prethodne gradske vlasti koja je 2013. godine imala minus od dve milijarde dinara.

Vesić je naveo primer „Gradskih pijaca”, podsećajući da promet na godišnjem nivou preduzeća iznosi oko milijardu dinara. Isto preduzeće je u poslednje dve godine uložilo u nove pijace 2,5 milijardi dinara.

– Pijace moraju da budu uređene da bi izdržale konkurenciju supermarketa, koji pružaju istu uslugu korisnicima kao i pijace. Da bi pijace mogle da funkcionišu, moramo da ih uređujemo, zato je samo u Palilulsku pijacu uloženo 1,3 milijarde dinara. Uskoro će biti završena Palilulska pijaca, koja će biti uređena kao svaka pijaca u Evropi. Trenutno se čeka dobijanje upotrebne dozvole, nakon čega ćemo pokazati slike prethodnog stanja te pijace. Zato je potpuno normalno da grad ulaže u svoja preduzeća jer time povećava vrednost gradske imovine, ukazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je dodao da će „Gradske pijace” ove godine imati dobit od 84 miliona dinara i podsetio da svu dobit u poslednje tri godine reinvestiraju u nove pijace.

– Inače „zelene pijace” u ingerenciji „Gradskih pijaca” donose dobit samo 20 odsto i zbog toga će se tražiti partneri za svaku pijacu, kako bi one bile bolje za naše građane. Za razliku od prethodne, tako se ponaša odgovorna gradska vlast, ukazao je zamenik gradonačelnika.

Jedan od primera ulaganja u gradska preduzeća jeste i kupovina 65 novih kamiona za čišćenje snega.

– Ove godine ćemo imati prvi put sto operativnih kamiona za čišćenje snega, uz 30 kamiona u rezervi. Kupili smo takođe 25 novih kamiona za čišćenje ulica, 35 novih smećara, obnavlja se mehanizacija i mnogo se više ulaže nego ranije, naveo je Vesić.


danas.rs @OnlineDanas
dinara beograda pijace godinu vesi danas godine budeta narednu koji grada novembra
User comments