Nekretnine i to

/   nekretnineito.com   / Srpski  

2019-11-13 05:23:51

Vlada Moldavije na čelu sa premijerkom Majom Sandu izgubila je danas podršku posle samo pet meseci nakon što su 63 od 101 poslanika podržala inicijativu o izglasavanju nepoverenja koju su pokrenuli socijalisti, inače koalicioni partneri moldavske premijerke, javlja AP.

Foto: Moldavija EPA-EFE/DUMITRU DORU

Stranke u parlamentu sada imaju tri meseca da formiraju novu većinu koja će podržati Vladu ili će, u suprotnom, biti raspisani prevremeni izbori.

Odnosi između proevropske ACUM grupe Maje Sandu i socijalista koji imaju podršku Rusije pogoršani su zbog njenog plana da preuzme kontrolu nad procesom nominovanja glavnog tužioca u zemlji, kojeg Sandu smatra ključnom institucijom za njene napore u borbi protiv korupcije. Njeni koalicioni partneri su tražili da tužioca izabere posebna komisija.

Maja Sandu je bivši savetnica Svetske banke, obrazovanje je stekla na Harvardu, a stupila je na dužnost u junu posle dugog političkog zastoja posle parlamentarnih izbora održanih u februaru. Njene pristalice su danas, posle izglasavanja nepoverenja vladi, održale nenasilne demonstracije, navodi AP. Agencija ističe da je Moldavija, uokvirena Rumunijom i Ukrajinom, sa 2,7 miliona stanovnika jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, te da je pogođena korupcijom i političkim previranjima, a otkad je stekla nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, postala je strateški prostor za Zapad i Rusiju.


danas.rs @OnlineDanas
danas vlada moldavije posle sandu podrku https nakon inicijativu poslanika podrala nepoverenja
User comments